Dört günlük çalışma haftası artık bir hayal değil. Dünyada pek çok şirket dört günlük çalışma sistemi için denemelere çoktan başladı hatta bazısı geçişi bile tamamladı.
ABD’de çoğu eyalet dört günlük çalışma haftası denemelerini ve bu sisteme geçen şirketleri destekleme sözü veriyor. Geçtiğimiz haftalarda da Türkiye’den bir şirket, dört günlük çalışma haftasına geçerek dikkat çekmişti.
Dünyaca ünlü bir yazılım şirketi olan Quickbase’in CEO’su Ed Jennings de dört günlük çalışma haftasının çok daha yararlı olduğuna inananlardan. Jennings, “Yoğunlaştırılmış, daha üretken bir haftanın çok büyük ekonomik ve sosyal faydaları olduğuna inanıyorum. Yine de, iş gücünün büyük bir kısmı işlerini beş günde bitirmek için çabalarken, dört günlük çalışma haftasının gerçekçi olup olmadığını merak etme içgüdüsünü anlıyorum” diyor.
Peki çalışanlar için adeta bir hayal, yöneticiler için çoğu zaman şüpheyle yaklaşılan bu sistemin ne gibi yararları var? Uygulamak için hangi adımları takip etmeli?
TÜKENMİŞLİĞE ÇARE OLURKEN ÜRETKENLİK ARTTI
Çoğu iş kolunda 5 gün hatta bazılarında 6 günlük çalışma haftası görülürken, çalışma günü sayısının 4 güne inmesiyle aslında çalışanların zihinsel sağlıklarında iyileşme, üretkenliklerinde artış gibi pek çok olumlu etkiler görülüyor.
Cambridge Üniversitesi’nde yapılan son araştırmalar, 40 saatlik çalışma haftasını 32 saate yoğunlaştırmanın stres düzeylerini yüzde 39, tükenmişlik vakalarını ise yüzde 71 azalttığını, aynı zamanda uyku kalitesi ve fiziksel sağlık üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olduğunu buldu.
DAHA İYİ PERFORMANS GÖSTERİYORLAR, DAHA AZ HASTA OLUYORLAR
Araştırma, daha mutlu ve daha iyi dinlenmiş çalışanların daha iyi performans gösterme ve daha az hasta olduğunu da ortaya çıkardı.
Birleşik Krallık’taki 4 günlük çalışma haftasını deneyen işletmelerin yüzde 95’i, pilot uygulama boyunca üretkenliğin istikrar kazandığını ve gelirin 200 kat arttığını gördü.
BU ŞİRKETLER DAHA CAZİP
Ayrıca çalışanlar arasında yankı uyandıran popülaritesi nedeniyle, dört günlük çalışma haftası uygulayan şirketlerin, personeli elinde tutma ve ilk etapta üst düzey yetenekleri çekme olasılığının daha yüksek olduğu da görüldü. Yani bu yeni çalışma sistemiyle sadece üretkenlik artmıyor; aynı zamanda bu ilerici iş yeri trendinin ön saflarında yer almak, kuruluşlar için harika bir tanıtım yöntemi haline de geliyor.
Peki 4 günlük çalışma haftasına geçmek için neler yapılmalı?
1. HEDEFLERİN TANIMLANMASI
Çalışma saatlerini başarılı bir şekilde azaltan çoğu şirket, bunu belirli hedefleri göz önünde bulundurarak yaptı. İşletme için başarı ne anlama geliyorsa, ister çalışan mutluluğu, ister üretkenlik, isterse personeli elde tutma olsun, hedefler bu önceliklere uygun olmalı.
Stratejinin geri kalanı da bu hedeflere bağlı olacaktır; bu nedenle zamana dayalı, spesifik ve ölçülebilir hedefler kullanılmalı.
2. UYGUN PROGRAMI BELİRLEMEK
Dört günlük çalışma haftasına geçmenin doğru ya da yanlış bir yolu yok. Programı hazırlamak aslında işin ihtiyaçlarına ve çalışanların tercihlerine bağlı. Cuma veya pazartesinin tatil olması, esnek izin günleri gibi yaygın yöntemlerden iş akışına uygun olanla ilerlenebilir.
3. PİLOT PROGRAM BAŞLATMAK
4 günlük çalışma haftası için gerekli tüm hazırlıklardan sonra işletmenin deneme süreci olacak pilot program uygulamaya alınmalı.
Philadelphia merkezli JB Motor Works’ün sahibi John Lin, işletmesi için dört günlük pilot programı uygulamaya koyarken iş döngüsünün yavaş bir dönemini seçti. Lin, “Bu, çok fazla risk olmadan etkinin ölçülmesine yardımcı oldu” diye açıkladı.
Bu dönem boyunca mutlaka sorunların ortaya çıkacağını ve bunun tamamen normal olduğunu unutmamak son derece önemli. Bu sorunları ortaya çıktıkça ele almak ve onlardan ders almak, planı gerçek anlamda uygulamaya koymadan önce güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
4. UYGULAMA ZAMANI
Pilot programın sonuçları da son derece tatmin ediciyse artık uygulamaya geçilebilir. Ancak bu süreç burada bitmiyor. Bu geçişin uzun vadede başarılı olmasını sağlamak için anketler, yüz yüze görüşmeler veya odak grupları aracılığıyla çalışanlardan geri bildirim toplamak şart.
GÜNDEM
12 Ekim 2024SPOR
12 Ekim 2024GÜNDEM
12 Ekim 2024SPOR
12 Ekim 2024SPOR
12 Ekim 2024GÜNDEM
12 Ekim 2024GÜNDEM
12 Ekim 2024